Arbetsförmedlingen: Fortsatt goda tider men utmaningar väntar

Publicerad

Sysselsättningen ökar i länet under 2018 och tillväxten fortsätter att vara god. Men bristen på arbetskraft kommer att skapa stora utmaningar framöver, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen presenterade på onsdagen en prognos över hur läget på arbetsmarknaden kommer se ut under 2018. Det spås ökad sysselsättning och tillväxt – som kan fortsätta ytterligare något eller några år. Samtidigt konstateras länet precis som tidigare stå inför stora utmaningar när det gäller att hitta arbetskraft.

– Det är av största vikt att etableringen av utrikes födda och matchning fungerar effektivt. För att lösa problemen krävs samarbete mellan alla aktörer i samhället, säger Maria Andersson, chef på Arbetsförmedlingen.

Behövs fler i jobb

Antalet inrikes födda i arbetsför ålder beräknas minska med närmare 1.000 personer per år åtminstone fram till år 2030, samtidigt som antalet äldre som ska tas om hand ökar.

För Dalarnas del beräknas exempelvis kostnaden för hemtjänst för de som är 80 år eller mer öka med 58 procent, från 1,4 miljarder 2017 till 2,2 miljarder 2030, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– För att klara den utmaningen behövs flera människor i jobb som generar skatteintäkter och flera händer för att utföra arbetsuppgifterna inom vård och omsorg, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.