”Gör nytta varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Cleo kan nosa upp sådant som är osynligt för människan. Flera brott har lösts tack vare henne.

Cleo är i dag åtta år och har under fyra år arbetat med brottsplatsundersökningar.

Hon är den enda godkända hunden i region Bergslagen som jobbar med detta och var en av de första i Sverige att bli godkänd för detta.

”Gör nytta varje dag”

Hon kan nosa upp till exempel saliv och blod som vi människor inte kan se. På så sätt kan DNA-profiler göras och eventuella gärningsmän kan hittas.

– Hon gör nytta varje dag, sen är det bara att hoppas att det blir någonting i slutet, men det är några brott som gått väldigt bra, säger hundföraren Lars Andersson. 

Tack vare Cleo har bland annat ett stort inbrott på en byggarbetsplats i Hedemora kunnat klarats upp och genom henne hittades också en gärningsman efter ett våldtäktsförsök i Borlänge.

Räcker med ett hårstrå

Hon används mest vid så kallade mängdbrott som till exempel inbrott och ibland räcker det med att hon hittar ett enda hårstrå för att kunna göra en DNA-profil.

TV: Hela inslaget med Cleo hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.