Granbarkborrar stoppas med modellflyg

Uppdaterad
Publicerad

Det är från luften, med hjälp av ett radiostyrt flygplan, som Skogsstyrelsen ska få ordning på skogen.

I planet finns en kamera som kartlägger områden och på så sätt kan man se var insekter skulle kunna gå till angrepp. Just nu är det granbarkborren som eftersöks med tanke på att stormen Dagmar ställde till en hel del oreda i skogen i vintras.

-Ja efter stormen så letar vi efter större mängder av vindfällen, stora mängder av fällda granar, säger Per-Ove Torstensson på Skogsstyrelsen som är ”pilot” på modellflygplanet.

Modellplanet upptäcker angripna träd

Det är i stormfällda granar som granbarkborren får fäste och sedan sprider sig vidare. I höst kan man sedan se från luften vilka friska träd som har blivit angripna, då barren blir gula och träden är lätta att upptäcka uppifrån.

Idén med barkborreflyg kommer från Umeå där ett likadant plan används. Det här planet i Dalarna ska också användas i närliggande län som exempelvis Gävleborg.

Många fördelar med planet

Flygbilder på skog är ingen nyhet för Skogsstyrelsen men det eldrivna modellflygplanet är ett miljövänligare alternativ som även har andra fördelar.

-Vi kan få dagsfärska högupplösta bilder och vi kan få bra bilder även om det är molnigt ute, avslutar Per-Åke Torstensson.

Granbarkborren

Granbarkborren är en insektsart. Djuret är en halv cm långt. Den gräver sig genom barken på granar, parar sig och honan lägger ägg.

Efter kläckningen gräver larverna gångar ut ur trädet.

Granbarkborren är en besvärlig skadeinsekt som främst angriper försvagade granar men även obarkat timmer.

Vid stormfällning av granskog kan massförökning av granbarkborrar ske och då ökar risken för att friska träd angrips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.