Foto: SVT

Granbarkborrarna allt fler

Publicerad

Förra året angreps på sina håll i Gävleborg omkring 40 procent av de nedblåsta träden av granbarkborre men den stående skogen klarade sig. 2014 däremot väntas bli annorlunda.

I sommar väntas granbarkborren ha fortsatt gynsamma förhållanden för att föröka sig men de stora skadorna efter stormen Dagmar tror man blir 2014 när det stormfällda virket kommer att vara slut.

 — Då finns det risk att de ger sig på stående skogsbestånd, säger Åsa Lundberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Hudiksvall.

De enstaka vindfällen som ligger kvar efter stormen Dagmars framfart i december 2011 gör att det sammantaget finns gott om utrymmen för granbarkborren att föröka sig i. Blir sommaren torr och varm är det sannolikt att populationen ökar. 2014 däremot, riskerar den då stora populationen att ge sig på frisk, stående skog, eftersom det stormfällda virket då inte längre är lika attraktivt.

 — De kan döda hela områden av skog om de blir väldigt många, det är den stora faran. Då blir det också en ekonomisk förlust för markägaren, säger Åsa Lundberg.

Enligt Skogsstyrelsen är det enda som kan förhindra att insekterna förökar sig att det stormfällda virket tas bort från skogarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer