Vad tänker lokalborna om att Handelsbanken stänger sitt kontor i Grängesberg? Och vad är orsaken? Hör några lokalbor samt Handelsbankens länschef i Dalarna berätta i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Grängesberg snart utan bankkontor när Handelsbanken slår igen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas berättade Handelsbanken att de ska dra ner på antalet bankkontor i landet. Första orten i Dalarna att drabbas är Grängesberg där banken stänger den sista april. Samtidigt vill inte Handelsbankens länschef säga mer om fortsättningen i länet just nu.

Grängesberg med sina drygt 2000 invånare i tätorten har tappat den ena samhällsservicen efter den andra sedan gruvan lades ned. Nu packar snart även den sista banken ihop och närmaste bankkontor blir då i Ludvika nära två mil bort.

– Vi hade tre banker här förr, nu blir det ingen kvar, säger Roland Berg som själv är kund hos Handelsbanken.

Han har just varit och tagit ut kontanter på bankomaten.

Flera Grängesbergsbor vi talar med är upprörda över den minskande servicen i byn, men någon säger att det gör inte så mycket att banken stänger för han gör ändå bankärendena via internetbanken och betalar med kort i affärer.

Även bankomaten kan försvinna

Bankomaten skulle kunna bli räddningen för den som vill kunna använda kontanter, men det är inte självklart att den blir kvar.

– Vi håller på och tittar på den frågan, säger Caroline Forsberg som är länschef för Handelsbanken i Dalarna. Men det är flera intressenter i det självklart, säger hon och syftar på att bankautomaterna är ett samarbete mellan alla banker även om just den här råkar stå i Handelsbankens nuvarande lokal.

Andra kontor i Dalarna

Caroline Forsberg vill återkomma om Grängesbergsbankomatens framtid, liksom våra frågor om vilka fler bankkontor som Handelsbanken avser att stänga i Dalarna.

Hör i klippet hur Handelsbanken hur motiverar stängningen av kontor, samt hur boende i Grängesberg tar emot beskedet om att deras bank ska slå igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.