Den sammantagna mängden cannabis uppgick enligt åtalet till 6171 gram. Foto: Polisen

Grannar hjälpte polisen att spränga knarkfabrik i Rättviks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2020 fick ett par i Rättviks kommun nya grannar. Efter flera händelser som paret tyckte var märkliga började de anteckna vad människorna i huset intill hade för sig om dagarna. Nu åtalas två utländska män för att ha framställt över sex kilo cannabis i en fabriksliknande odling.

Det var när de nya grannarna ska ha börjat med att bryta sig in genom altandörren till sitt nya hus som paret blev misstänksamma. De berättar i vittnesförhör att de började logga vad som hände eftersom ”det har varit mycket konstigt på gården och folk som åkt fram och tillbaka”.

Mönster framträdde

Paret kunde snabbt utläsa ett mönster utifrån sina anteckningar. De nya grannarna var nästan aldrig ute dagtid men en person gick varje morgon och kväll till stallet för att efter ungefär 45 minuter återvända till boningshuset.

”Nog är det ett märkligt, udda beteende? Vi tror ju inte att de odlar tomater...”, antecknade paret.

Stallet var ombyggt till knarkfabrik

När polisen slog till mot adressen den 10 juni i år kunde de konstatera att stallet byggts om för att odla cannabis. Tre odlingsbäddar med totalt 258 plantor underhölls med hjälp av värmelampor, ventilationsutrustning, dieselverk och vattenpump.

Nu åtalas två utländska män vid Mora tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott. Båda två förnekar brott.

De nya grannarna tycktes nästan aldrig röra sig ute. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer