Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kommunals ordförande i Borlänge om hur pandemin drabbat Borlänge. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Granskning klar: Borlänge har gjort det som krävs för att stoppa smittspridningen

Publicerad

Borlänge kommun har och kommer att göra det som krävs för att förhindra smittspridningen av covid-19 på äldreboende. Det menar Inspektionen för vård och omsorg som granskat kommunens hantering.
– Vi har lärt oss en massa, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun.

Borlänge kommun anmälde sig för granskning till Inspektionen för vård och omsorg i mitten av december förra året. Kommunen ville att myndigheten skulle granska kommunens hantering av pandemin.

IVO gör bland annat bedömningen att Borlänge vidtagit de åtgärder som varit nödvändiga samt att det finns en plan för att förhindra och upptäcka smitta.

Kommunal är kritiska

Kommunal riktar kritik och menar att kommunen kunde ha gjort mer i början av pandemin:

– Jag hade gärna sett att kommunen direkt satt in munskydd och visir istället för att vänta på att få klartecken och riktlinjer från till exempel Folkhälsomyndigheten. Hade kommunen gjort det, hade vi kanske klarat oss bättre, säger Linda Kvarnström, sektionsordförande Kommunal Borlänge.

Kommunledningen förstår kritiken:

– Sett i backspegeln kunde vi säkert ha varit klokare, men det fanns ingen erfarenhet. Vi har under pandemin följt alla rekommendationer och riktlinjer. Vi som kommun är ingen expertmyndighet, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande till SVT Nyheter Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet