Gräsbrand vid Rällsjön släcktes med snö

Uppdaterad
Publicerad

Ett område på uppskattningsvis 20 gånger 20 meter började brinna vid Rällsjön i Leksands kommun på tisdagen. Räddningstjänstens styrkor jobbade länge med att få fram vatten till platsen men klarade tillslut att släcka lågorna med hjälp av snön.

– Vi har precis hittat branden och den är 600 meter från farbar väg. Nu försöker vi rulla upp slang och jag tror att vi kan få den under kontroll bara vi får dit vatten, sa Daniel Holmstrand, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt, vid 13-tiden.

Larmet kom in till SOS Alarm vid klockan 12.24, branden skaha startat i närheten av ett grustag.

– Det finns skog i närheten och det blåser lite byigt så de ska försöka att snabba på, säger Daniel Holmstrand.

För att begränsa elden under tiden som vattnet dras fram används snö som ligger kvar och pulversläckare. Lågorna begränsades till hyggesmark ungefär tjugo meter från skogskanten. Användandet av snö visade sig vara så effektivt att elden tillslut kunde släckas helt – innan vattenslangarna hade nått fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.