Utredning om gruppvåldtäkt läggs ner – 120 förhör gav inget

Uppdaterad
Publicerad

120 förhör och tusentals arbetstimmar gav inget konkret att gå vidare med. Nu lägger polisen ner utredningen kring den uppmärksammade anmälan om en gruppvåldtäkt i Borlänge i slutet av april.

– Vi kommer ingenstans, säger Ola Pettersson vid polisens avdelning för grova brott.

Natten till den 27 april, klockan 03.24,  larmades polisen till Liljeqvistska parken i Borlänge där en ung kvinna uppgav att hon blivit våldtagen av flera män. Kvinnan hade varit på en studentfest i närheten av parken och gärningsmännen ska ha varit fyra eller fem till antalet i åldrarna 18-25 år.

– Vi har förhört alla som rörde sig i området vid den tidpunkten och som vi har kunna identifiera, samt andra som man kan tro kanske vet någonting. Totalt runt 120 personer. Men ingen har sett eller hört någonting, säger Ola Pettersson.

Inga DNA-spår

Kvinnans kläder skickades till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för att säkra eventuella DNA-spår. Men inte heller det gav något.

– Vi fick inga träffar. I alla fall inga relevanta som har med det misstänkta brottet att göra.

Upprättade särskild polisorganisation

Nyheten om den anmälda gruppvåldtäkten blev uppmärksammad. Både lokala medier och riksmedia rapporterade om händelsen, och Borlänge kommun publicerade en kommuniké med telefonnummer dit ungdomar kunde ringa om de behövde stöd.

Polisen å sin sida tog händelsen på stort allvar och upprättade en så kallad PUG-organisation. En arbetsmetod som tas till vid de allra grövsta våldsbrotten.

– Det är jättemycket jobb nedlagt. Vi var tolv personer i PUG-organisationen och så ytterligare åtta som ett tag bara arbetade med att hålla förhör, säger Ola Pettersson och lägger till:

– Det blir så ibland, vi kommer inte längre. Men skulle det dyka upp någon ny information går det att återuppta utredningen igen.

Så fungerar PUG-organisationen

Vid särskilt grovt eller dödligt våld kan polisen arbeta efter en särskild handbok som tagits fram av Riksmordkommissionen.

Där finns anvisningar om hur man organiserar stora utredningsteam och hur man hanterar omfattande informationsmängder.

PUG står för ”polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott”.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.