Gun får ingen postlåda vid tomtgränsen – trots Postnords löfte

Uppdaterad
Publicerad

Gun Svensson har en funktionsnedsättning som gör att hon inte kan gå längre sträckor. I dagsläget måste hon gå nästan en kilometer för att få sin post – trots att hon blivit lovad av Postnord att ha sin postlåda vid tomtgränsen.

– Jag tycker det är dåligt. Postnord gav oss faktiskt ett löfte, säger hon.

Eftersom Gun och hennes man Christer skulle flytta till ett hus i glesbygden som tidigare saknat postadress, var de noga med att försöka lösa problemet innan flytten från Helsingborg till Furudal utanför Rättvik.

Gun kontaktade Postnord i Rättvik i december och berättade om sin funktionsnedsättning. I januari fick hon besked om att hon kunde sätta upp sin postlåda vid tomtgränsen. 

– Beskedet vi fick var att om vi bara satte fast postlådan ordentligt och ordnade så att postbilen kunde vända så skulle det inte vara några problem.

Posten kom aldrig

Paret gjorde var som skulle göras och i början av februari flyttade Gun och Christer från Helsingborg till Furudal. Men det kom aldrig någon post. När paret än en gång tog kontakt med Postnord i Rättvik fick de plötsligt beskedet att Postnord inte alls vill köra deras post till tomtgränsen.

Nu skulle paret få sätta upp sin postlåda vid en insamlingsplats 450 meter från sitt hus. En sträcka som Gun inte klarar av att gå utan att få stora besvär. Hennes man ligger också borta och jobbar flera månader i sträck.

Rätt till postleverans till tomtgränsen

Om man har en funktionsnedsättning har man enligt Postnords hemsida rätt att få sin post levererad till tomtgränsen. För att få det ska man precis som Gun och Christer gjort, kontakta sitt närmaste brevbärarkontor.

Nu har Postnord, enligt Gun och Christer, begärt in ett läkarintyg som bevisar att Gun har en funktionsnedsättning. Att intyg krävs kan paret förstå. Men de har väldigt svårt att förstå varför det inte skedde direkt i december. 

Får hämta posten fyra mil bort

Vid uppsamlingsplatsen som Postnord hänvisar till tills vidare är det redan fullt, så nu hamnar Gun och Christers post på postkontoret i Rättvik – nästan fyra mil från deras hem. 

De är både arga och besvikna. 

– Har man blivit lovad en sak och vi har undersökt allt vad vi kunnat och ändå inte får post då är det skrämmande, säger Christer Nilsson.

Postnord: ”Reglerna tydliga”

Enligt Katarina Sörman, distributionsområdeschef vid Postnord, är reglerna tydliga när det gäller utsträckt service, som det kallas när man som gammal eller funktionsnedsatt kan få sin post till tomtgränsen istället för till en postlådesamling.

– Har man inte fått rätt information eller rätt beslut från oss så ber jag om ursäkt för den delen. Men när det gäller utsträckt service så är det tydliga och klara regler som gäller. 

Alla i hushållet måste ha en funktionsnedsättning.

– Han har ingen funktionsnedsättning utan då finns det en person i hushållet som kan hämta posten i postlådan, säger Sörman.

Hör hela intervjun med Postnord här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.