• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Gustav Vasa i Svärdsjö. Den unge Gustav Eriksson spelas av Edvin Erlandsson, Joakim Brahe av Matti Svedlund och Margareta Brahe av Emma Andersson. Foto: Patrik Boberg/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Gustav Vasa publikmagnet i Svärdsjö

En helt nyskriven föreställning om Gustav Vasa drar just nu fulla hus på gammelgården i Svärdsjö. Alla de åtta spelkvällarna är slutsålda.

Över 30 amatörskådespelare i åldrarna fem till 85 år medverkar i berättelsen om den unge Gustav Erikssons äventyrliga tid i Dalarna åren 1520-1521.

Rollen som Gustav Vasa som ung spelas av Edvin Erlandsson.

Hur är det att medverka i en föreställning som är helt ny, som ingen har sett förr?

–  Det är lite speciellt, för man vet inte reaktionerna. Ett manus som redan är gjort och uppskattat vet man oftast att det går hem, men det här är liksom... ja det är kul!

Manusförfattare och regissör är Theresia Holmstedt Jensen.

Enorm glädje

– Jag tycker om att jobba med stora amatöruppsättningar. Det är roligt, det finns en enorm glädje i det hela, säger hon.

Simon Liwenius spelar både knekt och dräng. Som knekt är han med och letar efter Gustav Vasa, som flytt från fångenskapen i Danmark:

– Vi kommer till en by och letar efter Gustav Eriksson och frågar bymänniskorna om de har sett honom. Men de vill inte berätta tyvärr...

Simon har just läst om Gustav Vasa i skolan men tycker att han lärt sig ännu mer genom att vara med i föreställningen.

– Det finns många spännande scener. Det är kul att historien kan leva kvar så länge och fortfarande vara intressant.

Emma Andersson spelar Gustav Vasas syster Margareta Brahe och hennes rollfigur är gift med Joakim Brahe, spelad av Matti Svedlund.

– Gustav vill gömma sig hos oss och vi välkomnar honom, säger hon.

Det finns många skrönor och berättelser om Gustav Vasas äventyr i Dalarna och sanningshalten kan inte alltid beläggas. Men det tycker inte de medverkande gör så mycket.

– Man har ju något slags överenskommelse med publiken, det är teater och då är de med på det, säger Emma Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer