Gynnsamt läge för granbarkborren

Publicerad

Stormen Ivar har medfört stora ekonomiska förluster för skogsägarna, men nu befarar Skogsstyrelsen att det kommer bli en ännu större ekonomisk smäll om ett och ett halvt år.

I somras konstaterade Skogsstyrelsen att skadeinsekten Granbarkborre förökat sig mycket mer än vanligt. Granbarkborren behöver döda granar att lägga ägg i och det fick den gott om efter stormen Dagmar. Därför befarade man att Barkborren skulle ge sig på levande skog till sommaren 2014, men efter att stormen Ivar fällt ännu mer träd har läget förändrats konstatrear Nils Frank på Skogsstyrelsen i norra Gävleborg.

– När stormen kom fick dom nytt yngelmaterial. Då kan man tänka sig, är inte det bra då? Men det är det inte, för att nu förflyttar vi problemet ett år framåt och då hinner stammen bygga upp sig ett år till, om det blir en gynnsam sommar. Nu vet vi att det är gynnsamt med yngelmaterial så en faktor är redan uppfylld, säger Nils Frank.

När insekterna vaknar till sommaren kommer de ha ännu mer död skog att ge sig på efter stormen Ivar. Blir det dessutom en varm och gynnsam sommar tror Nils Frank att föryngringen kommer att öka så mycket att de sommaren 2015 ger sig på levande träd.

– Konsekvensen kan i värsta fall bli att det blir större skador av Granbarkborren än av stormen Ivar. Det kan ha stor ekonomisk betydelse för markägarna om den går på stående skog. De äldsta träden, de som är mest värdefull, är de som Granbarkborrarna helst väljer.

Nu uppmanar Skogsstyrelsen markägarna att fortast möjligt få ut de fällda träden ur skogen.

– Kan man ta ut träden får man med sig Granbarkborren ur skogen när dom ligger i träden och övar sin föryngring. Väntar du med träden så hinner dom flyga ut och då spelar det ingen roll sen att du avverkar skogen för då är Granbarkborren utflugen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.