Några av de teknikintresserade ungdomar som gillar att få vara med i Teknikerjakten Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Ungdomarna tävlar i fordonsbygge – projekt ska öka teknikintresset

Publicerad

Gymnasieelever och högskolestudenter arbetar tillsammans i projekt som ska öka intresset för teknik och naturvetenskap.

Teknikerjakten bedriver en rad olika projekt för att ungdomar ska intressera sig för teknik och naturvetenskap och på sikt söka till högre utbildning inom ämnena. Samarbetet har nu fått drygt tio miljoner för åren 2021-2024.

Ett av projekten är att gymnasieelever och högskolestudenter tillsammans bygger ett rälsgående fordon som de sedan ska tävla med mot andra elever och studenter.

– Det en väldigt bra erfarenhet och att få lära känna ingenjörer när jag i framtiden vill bli en själv. Det är väldigt roligt att få vara med i projektet, säger eleven Molly Sundell.

– Teknik är roligt för att det är så brett och det är häftigt att vara en del av framtiden, säger Anton Tunander.

Träffa teknikintresserade ungdomar och kolla vad de bygger i klippet ovan.

Mer pengar till Teknikerjakten

Nu har Ljungbergsfonden investerat ytterligare drygt 10 miljoner kronor till projektet ”Teknikerjakten 5” för perioden 2021-2024. Under förra Teknikerjakten (2018-2021) deltog drygt 9 000 elever och 1 000 lärare.

Ljungbergsfonden är en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. Teknikerjakten finns i Dalarna, Karlstad och Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.