En man orsakade svår smärta när inte personalen inom äldreomsorgen i Orsa tvättade och skötte honom enligt vårdplanen. Foto: TT

Haklapp och larm växte fast i patients sår

Publicerad

En man i Orsa missköttes inom äldreomsorgen så illa att hans haklapp och larm växte fast i ett sår.

Det är Orsa kommun som nu lex Sarah-anmäls till Inspektionen för vård och omsorg efter upptäkten att en brukare inom äldreomsorgen inte har skötts enligt vårdplanen.

Det var när personalen såg att var tycktes rinna ur mannens öra som upptäkten gjordes. Det visade sig att varet kom från mannens hals. När man lyfte på huvudet fann man att en haklapp ligger fastkletad i ett hudveck där ett illaluktande sår har utvecklats. I samma veck hittar man även halsbandet till mannens larm.

Svår smärta

I anmälan konstateras att mannen orsakas svår smärta när föremålen ska avlägsnas. När haklappen och larmhalsbandet tagits bort kan man konstatera att patienten har sår av andra graden.

Mannen har en vårdplan för hur halsen ska skötas, men detta har inte skett. Mannen har inte rakats eller tvättats. Man konstaterar även att golvet under sängen är smutsigt och kladdigt, likaså sängbordet och att luften är dålig i rummet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer