Hamish McLean-Perry efter Vasaloppet: ”Jag är oerhört lycklig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter över elva timmars kämpande i lössnö och isande vindar så korsade till sist australiern Hamish McLean-Perry mållinjen i sina drömmars lopp. Och han gjorde det med ett leende på läpparna.

– Det har varit så plågsamt, men jag är oerhört lycklig över att jag lyckades genomföra loppet, säger Hamish McLean-Perry.

Han hade siktat på att göra loppet på under tio timmar, men i de svåra förhållandena utmed spåret var det en omöjlighet. Han tog sig istället i mål på 11 timmar och 34 minuter.

Från Australien till målet i Mora

Medicinsk hjälp

– I Evertsberg var jag tvungen att stanna och få lite medicinsk hjälp, det var främst mina axlar som fått lite för mycket skidåkning med ryggsäck den senaste dagarna, men fötterna behövde också ses om eftersom jag fått blåsor efter fredagens Nattvasa, berättar Hamish.

– När jag kom ut såg jag att repet drogs, och lyckligtvis jag var på rätt sida om det.

Repet drogs

I Oxberg klarade han sedan repdragningen, som sätter stopp för hur lång tid loppet får ta, med 46 sekunders marginal.

– Första halvan av loppet var okej och väldigt vackert med snön som föll över träden. Andra halvan var slitig, jag hade ont men eftersom jag åkte mot klockan så var det bara att ignorera.

Sammantaget är dock Hamish nöjd med sina två Vasalopp. Nattvasan i perfekta förhållanden håller han högt, men det var ändå Vasaloppet som var målet och det stora uthållighetstestet.

Support

– Jag är förvånad över den support man fick utmed spåret. De sista hundra metrarna var det ett par som sprang med mig med en banderoll och hejade ända in över mållinjen, säger Hamish.

Drömmen är ändå inte helt över:

– Jag skulle vilja komma tillbaka med min familj i framtiden, när barnen är stora nog att åka 90 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Från Australien till målet i Mora

Mer i ämnet