Han är en av få rökugnsmakare i Norden

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige förknippas rökstugan särskilt med skogsfinnarna, vars rökstugor även kallas pörten. I vissa fall användes rökstugorna ända fram till 1950-talet. Jo Husmö har lagt ner hundratals timmar på att bygga just en rökstuga.

Principen med en rökugn är att den varma röken hålls under taket inne i stugan medan röklagrets tjocklek regleras med hjälp av ventiler för såväl luftinsläpp vid golvet och rökutsläpp genom taket.

Jo Husmö från Värmland är en av få rökugnsmakare i hela Norden. Han själv påstår att han är Nordens enda rökugnsmakare.

Ingen skorsten

Anmärkningsvärt med en rökugn i dagens perspektiv är att den inte har någon skorsten.  

Kan man överleva en hård vinter i en rökstuga?

– Absolut. Det kan man väl göra. Man har bevisligen gjort det i 700 år, eller mer än så, med sådana här stugor och ugnar, säger Jo Husmö.

Det är ett väldigt behagligt inomhusklimat. 

Hur började du att jobba med rökugnar?

– Jag har växt upp med sådana här hus i Värmland. När jag var barn så trodde jag att hela världen såg ut såhär med rökstugor och rökugnar. Jag var helt övertygad om det, berättar Jo.  

Allt för kulturen

Han byggde den nya rökugnen i Finngården i Skifsen, Fredriksberg, och den invigdes under Säfsenveckan.

– Jag gör allt för kulturen. Det handlar inte om pengar, även om det krävs jättemycket tid och energi. Jag har jobbat med den mer än hundra timmar. Och jag hade också lite hjälp med några hjälpmedel, säger Jo Husmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.