Han blev av med plånboken på lasarettet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder två stölder på Falu lasarett. En av de som drabbats är Torbjörn Lindqvist som blev bestulen på sin plånbok under helgen och där tjuven tog ut 10.000 kronor innan kortet hann spärras.

Under helgen var Torbjörn Lindqvist från Bäsna i Gagnefs kommun i Dalarna inlagd på avdelning 23 på Falu lasarett. När han skulle lämna avdelningen under söndagen upptäckte han att hans plånbok var borta.

Den hade legat i fickan på den jacka som han hängt in i skåpet som fanns på rummet.

– Jag har kontaktat ledningen för landstinget för så här kan de ju inte ha det, säger Lindqvist om att avdelningen saknar lås på patientskåpen vid sängarna.

Det var i ett skåp på Torbjörns rum som plånboken blev stulen från – nu ska lasarettet se över säkerheten ytterligare. Foto: SVT

Tog ut 10.000 kronor på kortet

Lindqvist har fått veta att någon på lördagen gjort fem uttag på vardera 2.000 kronor på ett mastercard som han hade i den stulna plånboken.

Stölden är polisanmäld. Även en kvinnlig patient har anmält att hon blivit bestulen på sin plånbok som även den förvarades i ett icke-låsbart patientskåp.

– Det är väldigt beklagligt, vi tycker det är väldigt synd att våra patienter ska drabbas av det här, säger landstingets säkerhetschef Anders Nordahl.

Kan bli ändring

Som en förklaring till det inträffade säger han att varje avdelning har sina egna rutiner när det gäller hur patienternas tillhörigheter hanteras.

– Min bild är att det finns lås på garderoberna i anslutning till sängarna på i stort sett samtliga avdelningar, säger han.

Dock alltså inte på avdelning 23, men även där kan det nu bli ändring.

– Vi utreder frågan och får försöka sätta dit lås även där.

När det gäller de värden som bestulna patienter förlorat säger säkerhetschefen att landstinget nu ska ta en dialog med patienterna och se vad man kan göra i skadefrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.