Hanna Martinsson och King Peak stod som slutsegrare efter drygt fyra och en halv timmes ritt. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Hanna från Bjursås segrade i Vasaritten

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en internationell distansritt hållits på snö. Det tror Dalarnas Distansryttarförening som på lördagen genomförde Vasaritten med närmare 40 hästar och ryttare som deltagare.

Elitdistansen sträckte sig över åtta mil indelat i tre rundor med rast emellan. Segertiden blev fyra timmar och trettiofem minuter för Hanna Martiksson från Bjursås på arabiska fullblodet King Peak. 

Hon var inte speciellt trött efter målgång och tyckte att snön på vägar och stigar utgjorde ett mjukt och fint underlag.

– Jag känner ingen trötthet alls. Man får träna själv också så går det bra, sa hon efter segern. 

Annelie Eriksson i Dalarnas Distansryttarförening hoppas att kunna arrangera en liknande vintrig Vasaritt nästa år och att distansritten ska få fler utövare i Dalarna. 

– Om det är lättillgängligt att starta så är det säkert fler som vill testa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.