Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen, förstår att det finns en rädsla för coronasituationen som råder. Foto: Henrik Holmberg/TT / SVT

Hans Unander (S) om fjällresor: ”Det här året ska man nog stanna hemma”

Uppdaterad
Publicerad

En het diskussion som nu pågår mitt i coronakrisen är om det är lämpligt att åka till fjällen eller inte. Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen, menar att budskapet från statsminister Stefan Löfven (S) var tydligt:
– Jag tycker att signalen var ganska tydlig från honom att man ska hålla sig hemma, säger han.

Härom dagen kom nya restriktioner från regeringen att sammankomster med fler än 50 personer förbjuds. Sedan tidigare har också flera fjällanläggningar stängt ner sin afterski. Men, det är fortfarande tillåtet att resa dit och vistas i backarna och i området. Även om budskapet från regeringen och bland annat Folkhälsomyndigheten har varit att man verkligen borde fundera på om man ska åka dit.

Under fredagen berättade SVT Dalarna om en namninsamling som har startats i hopp om att fjällen ska stänga ned helt.

Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen, har förståelse för att det finns en oro.

– Det finns en frustration och rädsla i den här situationen. Det som jag tycker är tufft är om folk ställer sig emot varandra, att det blir en hetsig stämning, säger han och syftar på bland annat kommunalrådet i Sotenäs som gått ut och sagt att man inte ska komma dit alls.

Men vad tycker du – är det lämpligt att åka till fjällen?

– Min personliga åsikt är att man ska följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och jag tycker man ska ta en djup funderare på om man verkligen ska åka. Det är tråkigt, men det här året ska man nog stanna hemma.

Kan det bli aktuellt att stänga fjällen?

– Det är inte kommunens ansvar, det är myndigheterna. Men om företagen inte följer myndigheternas riktlinjer så kan det finnas en risk för att de stängs ned. Det är samma för enskilda personer om man har mer än 50 personer på ett evenemang så har polisen rätt stänga ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet