Här är nästa års kranskulla och kransmas

Publicerad

På fredagen presenteras kranskullan och kransmasen till Vasaloppsveckan.

Det är ett prestigefyllt uppdrag att få vara Vasaloppets kranskulla och kransmas. Och det är Viktoria Stärner och Victor Gustafsson som får uppdraget till Vasaloppsveckan 2015.

– Det är som en dröm. Det var verkligen omvälvande och jättehäftigt, jag blev så otroligt glad, berättar Viktoria om när hon fick frågan om att vara kranskulla.

Engagerad ungdomsledare

Viktoria Stärner är 21 år och självklart är hon uppvuxen i Mora. Just nu bor hon i Uppsala där hon pluggar ekonomi. Hon är vald till kranskulla mycket på grund av sitt engagemang som ung ledare inom gymnastik och utförsåkning och har också varit aktiv inom de sporterna själv.

– Jag tror att jag har ett väldigt engagemang i det jag gör och i det jag har gjort och är beredd att lägga väldigt mycket hjärta i det jag har gjort, berättar hon när hon får frågan om varför hon tror att just hon blivit vald.

Har varit först i Vasaloppet

Årets kransmas, Victor Gustafsson är också uppvuxen i Mora, men bor idag i Falun och pluggar affärsutvekling på Högskolan i Gävle. Han är aktiv, elitsatsande längdåkare med meriter som flera junior-sm-medaljer och SM-guld i rullskidor. Han har varit med i junior-VM och har faktiskt också varit först i Vasaloppet. År 2012 tog han nämligen ett av spurtpriserna.

– Du kan bara vara det en gång, så det är väldigt stor prestige och jag ser verkligen fram emot det, säger han om uppdraget.

Men trots att han nu är glad för att få vara kransmas tvekade han faktiskt när han först fick frågan.

– Jag vart faktiskt fundersam först, efter som jag är aktiv fortfarande och jag vet inte hur det kommer att störa min uppladdning inför kommande lopp och så. Men ganska snabbt efter att vi lagt på så tänkte jag ändå att det här borde jag göra, jag borde passa på nu, berättar han.

Hoppas på hemmaseger

Viktoria blir Vasaloppets 91:a kranskulla och Viktor den 27:e kransmasen. Och i år kommer kransparet att få en vecka extra på sig att träna på bekransningen, eftersom skid-VM i Falun gör att Vasaloppet flyttas en vecka.

Och visst har de hunnit fundera en del på vem de helst skulle vilja hänga den där kransen runt halsen på.

– Jag hoppas det är någon från hemmaklubben, såklart. Eventuellt Sofia Bleckur, hon brukar vara vass i Tjejvasan, säger Victor.

– Det vore kul om det är en svensk i alla fall, sedan får nog Victor hjälpa mig att plugga på det här med skidåkare. Jag är ju alpinist och gymnast så jag har inte jättebra koll på just längdåkningsbiten, men det kommer bli magiskt att springa på upploppet och hänga kransen, säger Viktoria.

Viktoria Stärner

Visa

Ålder: 21 år

Bor: I Uppsala, men uppvuxen i Mora.

Gör: Studerar sedan 2013 ekonomi vid Uppsala universitet.

Idrott: Har varit aktiv gymnast och utförsåkare och har dessutom varit tränare i båda idrotterna.

Beskriver sig själv som person: Målmedveten, envis, positiv, glad.

Källa: Vasaloppet

Victor Gustafsson

Visa

Ålder: 24 år

Bor: I Falun, men uppvuxen i Mora.

Gör: Studerar affärsutveckling på magisternivå vid Högskolan i Gävle och är skidåkare.

Idrott: Längdåkning

Meriter: Ett flertal Junior-SM-medaljer, åkte Junior-VM 2010, två SM-guld på rullskidor.

Vasaloppshistoria: Har åkt Vasaloppet, Halvvasan, Kortvasan, Skejtvasan, Stafettvasan, Cykelvasan och sprungit Vasastafetten. År 2012 var han först i Vasaloppet när han tog spurtpriset i Smågan.

Beskriver sig själv som person: Glad och omtänksam

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer