Foto: Tomas Oneborg,TT/SVT Arkiv

Här är ”Dalagarantins” fem punkter

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag, presenterade Socialdemokraterna sin politik för sjukvården i Dalarna. Detta går under namnet Dalagarantin och består av fem punkter. I korthet handlar det om ambulanssjukvård, personalsatsningar, kortade vårdköer, schyssta arbetsvillkor inom landstinget och bättre vård för äldre.

– Sjukvården i Dalarna ska bli bättre och tryggare. Alla ska få den vården man behöver oavsett var man bor eller hur mycket pengar man har. Hälsan ska inte vara en klassfråga, säger landstingsråd Gunnar Barke (S), i ett pressmeddelande.

I Dalagarantin lovar Socialdemokraterna:

Val 2018 Dalarna

1. Att förstärka ambulanssjukvården.

Partiet vill satsa på nya ambulanser i Dalarna som stationeras i Ludvika och Borlänge dagtid och förstärkning av ambulansen i Mora på helger. Detta ska stärka ambulanssjukvården i hela Dalarna, menar partiet.

2. Att prioritera personalsatsningar.

Landstinget Dalarna ska vara löneledande inom alla större yrkesgrupper, enligt partiet. Varje anställd ska ha rätt arbetsuppgifter så att all kompetens används på bästa sätt. Med en Socialdemokratisk regering lovar partiet 14 000 fler vårdanställda i landet, vilket innebär att man kan anställa 400 fler till Dalarnas sjukvård nästa mandatperiod.

3. Att korta väntetiderna.

Socialdemokraterna vill införa köfri vård. Det innebär att man som patient direkt ska få besked om när behandling eller operation sker.

4. Schyssta villkor vid landstingets byggen.

Socialdemokraterna kräver villkor som lägst motsvarar kollektivavtal vid upphandling samt att entreprenörer ska ha har lärlingsutbildningsplatser och praktikplatser för yrkesutbildningselever. De kräver även att leverantörer med egen arbetskraft ska prioriteras för att motverka långa entreprenadkedjor.

5. Bättre vård för sköra äldre i hemmet.

Partiet vill utveckla fler mobila vårdteam med sjuksköterskor och läkare. Detta har påbörjats i Ludvika och Smedjebacken. Man vill även satsa på hälsorum i glesbygd där man vill börja med Furudal, Björbo och Horndal och därefter Idre, Fredriksberg och Lima.

M: Desperata löften

Moderaternas oppositionsråd Ulf Berg kallar Socialdemokraternas löften desperata.

– Vi har en vårdgaranti och den lever man inte upp till. Man har haft nittio år på sig att fixa 25 sjuksköterskor för att ha fler vårdplatser öppna i sommar. Och det har man inte klarat av, säger han.

– Långsiktigt gäller det att få till en personalpolitik som gör att man blir sedd, behövd och får bra betalt, säger Ulf Berg om moderaternas idé hur sjuksköterskebristen ska lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet