Foto: SVT/TT

Här är dalahoppen i sommar-OS

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar sommar-OS i Tokyo igång på allvar. På plats finns sju atleter med Dalakoppling och flera med medaljchanser – åtminstone om man får tro Peter Berglund, distriktsidrottchef på RF Sisu Dalarna.

–  En sådan som Jenny Rissveds åker inte dit för att turista, hon vet vad som gäller och vad som krävs, hon är där för att prestera, säger Peter Berglund som alltså räknar med medalj i mountainbike.

Dalarna är representerat i grenarna cykel, fotboll, friidrott, bordtennis och simning. Vissa medaljchanser känns givna och andra beroende på hur tävlingarna och formen utvecklar sig.

– OS är ett OS och det blir alltid ett antal skrällar. Men om jag får gissa så blir det även medalj för Julia Roddar och Lina Hurtig i damfotbollen. Om Sara Junevik tar sig till final i simningen så kan det bli medalj, och bordtennisens Anton och Stina Källberg har ju presterat bra så kanske en topp åttaplacering kan vara möjlig, spår Berglund.

Den allra största medaljchansen, för att inte säga guldchansen står dock Armand Duplantis för.

– Han är överlägsen, säker hela tiden och utstrålar harmoni.

Men kan man egentligen säga att han är ett dalahopp?

– Han tävlar ju visserligen för Uppsala, men pratar ju ofta om sin koppling till Dalarna, mormor och morfar och sin mamma från Avesta, så det tycker jag vi kan göra, avslutar Peter Berglund.

Jenny Rissveds – Falun – Cykel

Lina Hurtig – Avesta – fotboll
Julia Roddar – Falun -fotboll

Armand Duplantis – Avesta – friidrott

Anton Källberg – Borlänge -bordtennis
Stina Källberg-Borlänge – bordtennis

Sara Junevik – Leksand – simning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer