Här är era berättelser om skolduscharna

Publicerad

Igår, måndag, berättade vi på SVT Dalarna om att många ungdomar skippar duschen efter idrotten i skolan. Bland annat eftersom man tycker att det är pinsamt och att det känns utlämnande att duscha med andra människor i öppna omklädningsrum.

Ämnet engagerade stort och det var väldigt många som delade sina tankar och erfarenheter i vår chatt.

Det kom bland annat in flera vittnesmål om att duschproblematiken inte är något nytt fenomen utan att det ”alltid varit så”.

Signaturen Rpalmgre:

  • ”Jag hade samma pinsamma känslor när jag gick i skolan på 1990-talet. Tänk att man inte har kommit någonstans sedan dess.”

Signaturen Lotta skrev:

  • ”Jag gick i skolan på 70- och 80-talet. Hatade den gemensamma duschen och undvek ofta att duscha. Detta är ingen ny företeelse men ingen har lyssnat på eleverna tidigare. Det borde vara separata duschbås på alla offentliga duschanordningar. Mao i skolor, simhallar och idrottsanläggningar. Det är lika privat att duscha som att gå på toaletten!”

Många efterfrågar privata duschbås

Precis som signaturen Lotta efterfrågar, är det många som ser privata duschbås som en lösning på problemet.

Signaturen Birgitta Åberg Lundberg:

  • ”Jag förstår inte, varför det inte finns duschbås, där var och en kan få sköta sin hygien ifred!?”

Signaturen Elin:

  • ”Det är orimligt och otidsenligt att förvänta sig att alla ska vilja klä av sig och duscha i grupp. Inför privata duschbås med omklädningsmöjlighet så är problemet löst.”

Schemat för tight – hinner inte duscha

Flera skrev även att schemat är alldeles för tight och att duschen efter idrotten därför inte hinns med.

Signaturen Carola:

  • ”Jag duschade oftast. Ett stort problem var dock att man riskerade att komma för sent till nästa lektion. Om gympan någon gång låg före lunch eller hemgång fick man låta bli, för att hinna äta/hinna med bussen hem.”

Signaturen Emmelie:

  • ”En del elever framhåller att de har för kort tid på sig att duscha efter idrotten. Jag håller med. På min tid avstod jag inte ifrån duschen utan kom för sent till nästa lektion. Ge eleverna generöst med tid, minst en halvtimme mellan idrotts-lektionens slut och nästa lektion, så elever slipper hamna i tidsnöd.”

Rädsla för att bli smygfotad

Det kom även in flera vittnesmål om att det finns en rädsla för att bli smygfotad i allmänna omklädningsrum.

Vanja V skrev så här:

  • ”Men kan inte bara skolorna förbjuda mobilerna i omklädesrummet?! slipper folk riskera bli smygfotade.”

Signaturen Peter:

  • ”Ärligt talat tycker jag det är konstigt att omklädningsrum av traditionell typ fortfarande finns kvar 2018. Särskilt i dessa tider när kameror och mobiler finns med överallt.”

Signaturen Anon:

  • ”Förstår att ungdomarna inte vill vara nakna med dagens mobilkameror. Kul att få en snap på sin nakna kropp spridd? Barn kan vara dumma mot varandra och ha svårt för konsekvenstänkande.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer