Här är prejningen alla pratar om

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren blev instängd av herråkare på upploppet. Nu diskuterar ledningen för Vasaloppet hur förutsättningarna för damåkarna ska kunna förändras.

– Det blev det ett misslyckande, nu ska vi se om vi hittar en ny lösning, säger Tommy Höglund i Vasaloppsledningen.

Hon vann Tjejvasan. Och var storfavorit bland damerna i Vasaloppet.

Vasaloppet

Men på upploppet blev Britta Johansson Norgren infångad av herråkare och hon slutade på andra plats. Veckan innan Vasaloppet såg hon fram emot att få starta med herrarna.

I en intervju sa hon så här:

– Det som är lite roligt med Vasaloppet är att man får köra med killarna. Förra året hade jag som mål att vara topp 100 och klarade det.

Andra känslor dagen efter

Men nu, dagen efter målgången i årets Vasalopp, är känslorna helt andra.

Till SVT Nyheter Dalarna säger Britta Johansson Norgren på måndagen:

– På sätt och vis känner mig lurad och besviken eftersom Vasaloppet gått ut med att vi skulle få två spår på upploppet. Sen blev det inte så.

Arrrangörrerna hade inte tillräckligt med avgränsning för att genomföra det.

– Antingen får de hitta ett system som verkligen visar att herrarna inte har i våra två spår att göra eller så får man återgå till ursprunget att det inte kommer finnas två damspår.

”Uppmaning – inte förbud”

Att det fanns två spår som helt var damernas skriver dock inte Vasaloppsledningen under på.

– Det var en uppmaning för herrarna, inte ett förbud, att damerna skulle få rena spår till vänster.

– Nu blev det ett misslyckande och vi ska utvärdera det hela och se om vi hittar en ny lösning, säger Tommy Höglund i Vasaloppsledningen.

Tommy Höglund pratade med Britta efter målgången och erbjöd henne och någon mer att samlas efter säsongen och fundera på hur man ska kunna utveckla sista biten av loppet.

Rasmus Ax från Ulricehamn blev diskad efter att ha stört dameliten i Vasaloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet