”Det är väldigt bra stämning på skolan”, säger en av eleverna som SVT pratat med. Foto: SVT

Här är skolan där kränkningarna minskat med 80 procent

Uppdaterad
Publicerad

Åvestadalsskolan i Krylbo har precis som många andra skolor problem med kränkningar av olika slag. Men skolan har hittat sätt att vända utvecklingen.

Rapporterna om kränkningar i skolan duggar tätt. Men det finns exempel på där man lyckats vända utvecklingen. På Åvestadalsskolan i Krylbo har man med hjälp av bland annat specialiserad personal och tydliga konsekvenser minskat antalet kränkningar radikalt.

– Om vi jämför september 2016 och terminstart det här läsåret, så har vi sänkt kränkningsärendena med ungefär 70-80 procent, säger Björn Lidén, rektor på Åvestadalsskolan.

Anställt kränkningshandläggare

Siffrorna är ett resultat av ett medvetet arbete de senaste två åren. Bland annat har skolan anställt särskilda kränkningshandläggare som utreder, hanterar och följer upp alla kränkningsärenden på skolan.

När det ändå sker kränkningar så får det konsekvenser. Vid en enstaka händelse där en elev säger något dumt får man tala med kränkningshandläggaren och föräldrarna blir kontaktade. Om händelserna upprepas eller blir grövre, blir det samtal med rektorn, i det yttersta steget kan rektorn förflytta eleven till en annan skola under fyra veckor.

– Vi har en tydlig konsekvenstrappa och är väldigt förutsägbara med vad som kommer att hända om kränkningar sker – och vi är rättvisa, slår Björn Lidén fast.

”Väldigt bra stämning”

Tydliga regler är ett nyckelord och resultatet är att det har blivit lugnare i skolan, något som bekräftas av eleverna.

– Det är väldigt bra stämning på skolan, förut kändes det som om niorna tog mer plats, nu kan alla vara var som helst, säger Angelica Lövgren som går i nian.

Ett annat fokus är ledarskapet.

– Vi jobbar medvetet med att bemöta våra elever med respekt men kräver också att de också möter oss med respekt, säger läraren Ann Sophie Lind och berättar att att hon tex alltid startar sina lektioner med att eleverna står upp tills de får klartecken att sätta sig ner.

– Många talar om mobilförbud i skolan. Det tycker jag är fel, jag tycker att man borde satsa på ett ledarskapslyft istället. En lärare med ett gott ledarskap kommer sällan att ha problem med mobiler i klassrummet, säger Björn Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.