Meteorolog: Därför blixtrade det under morgonen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen kunde många i länet vakna av åska. Orsaken till blixtovädret är rester av orkanen Ophelia som sveper med sig varm luft och åska över stora delar av landet.

I stort sett hela Dalarna har drabbats av ovädret som började dra in norr om Sälen tidigt i morse. Ovädret fortsatte sedan mellan Rättvik och Falun och vid 06.30 drabbades Falun av kraftigt regn och en hel del åska.

– Det har varit mycket under hela morgonen, speciellt i Falun. Annars är det ganska ovanligt med åska så här års, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Regnet kommer dra bort under dagen men det går långsamt. Det kommer börja spricka upp i norra delarna av länet under eftermiddagen men först under natten kommer molområdet ha passerat helt.

– Regnet håller i sig ett tag så ta med er paraply om ni ska ut. Men den kraftigaste åskan verkar i alla fall vara förbi, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.