Här får Ayan svar – så vill politikerna lösa skolsegregationen

Uppdaterad
Publicerad

Ayan Ubahle tror inte att hennes son kommer lära sig tillräckligt bra svenska på den närmaste skolan – därför väljer hon att skjutsa honom till en skola längre bort. I SVT:s debatt om skolan och lärarbristen får hon svar direkt från Borlängepolitikerna.

– Vi bor i ett segregerat område och på den närmaste skolan går många barn med utländsk bakgrund och då kommer han inte lära sig språket tillräckligt, säger Borlängebon Ayan Ubahle.

Hon är en av alla de som deltog i SVT:s skoldebatt i Borlänge där lärarbrist och segregation var några av frågorna som lyftes.

Ökad segregation

Enligt Skolverket har eleverna i den svenska skolan blivit alltmer segregerade, både utifrån socioekonomisk bakgrund och utifrån om eleverna har någon form av utländsk bakgrund – under perioden 1998-2015. En ökning som enligt Skolverket dock ska ha avstannat under de senaste åren.

I videoklippet längst upp hör du Borlänges kommunalråd och oppositionsråds svar till Ayan på hur skolsegregationen ska lösas.

I videoklippet här längst ned i artikeln hör du Gustav Fridolin (MP) och Jan Björklund (L) diskutera samma fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.