Foto: TT Nyhetsbyrån

Här finns flest nöjda skolelever

Publicerad
Sveriges kommuner och landstings rapport visar var i landet de nöjdaste femte- och åttondeklassarna finns.

Eleverna i årskurs fem och årskurs åtta i Mora kommun och Malung-Sälens kommun är bland de nöjdaste i Sverige. Det framgår av Sveriges Kommuner och Landstings rapport Öppna Jämförelser som presenteras på tisdagen.

Nöjdaste femteklassarna i landet finns i Härjedalens kommun. Bland femteklassarna hamnar Malung-Sälens kommun på nionde plats och Mora på elfteplats.

Nöjdaste åttondeklassarna finns i Ödeshög. Mora hamnar på nionde plats när åttorna sagt sitt och Malung-Sälen på elfte plats.

Inga övriga kommuner i vårt område finns bland de 20 bästa i landet.

Malung-Sälen lyfts fram som gott exempel

Malung-Sälens kommun lyfts särkskilt fram i rapporten. Kommunen har funnits med bland topp-20 alla år som undersökningen gjorts när det gäller elevfrågorna och har också haft hög ranking när det gäller kunskapsresultatet. I rapporten förklarar kommunen själv att resultaten beror på ett stort fokus på värdegrundsfrågor och också på ett stort engagemang hos rektorer, lärare och elevhälsa.

– Det är inte lätt att hitta bra personal, så det gäller att vara mån om att satsa på och behålla lärarna, säger barn- och utbildningschefen Torbjörn Martinsson i rapporten.

I undersökningen som kallas Öppna jämförelser vägs elevernas syn på skolan in och även undervisningen under läsåret 2012/2013. 104.000 elever har deltagit i undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer