Foto: SVT

Här finns landets första neutrala begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge blir först ut i landet med en neutral begravningsplats. Samma regler ska gälla där som för övriga gravplatser men inga religiösa symboler får förekomma i anslutning till gravarna.

– Vi lever i en mångkulturellt samhälle och det är vår skyldighet att också bereda plats för olika kulturer och ge människor möjlighet att begravas på en neutral begravningsplats, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde.

Flera intresserade

Begravningsplatsen ligger i anslutning till Stora Tuna kyrka. Ännu har ingen begravts på begravningsplatsen, men flera personer har visat intresse. En av dem är Gunnar Lundgren, lärare.

Gunnar Lundgren Foto: SVT

– Jag vill ha inte en begravningsplats med någon sten som ska skötas. Samtidigt vill jag inte heller ha en kyrklig begravning eftersom jag är inte troende. Så det passar mig väldigt bra, säger han.

På frågan hur en ceremoni ska gå till på en begravningsplats utan symboler, svarar Ann-Gerd:

– Tillhör man kyrkan så är det en begravningsgudstjänst i kyrkan eller gravkapellet och sedan gravsätts antingen kista eller urna här på plats. Är det en borgerlig begravning så sker gravsättningen också här.

Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde Stora Tuna kyrka i Borlänge Foto: SVT

Alla i kyrkorådet positiva

I Stora Tunas kyrkoråd var alla för en neutral begravningsplats utan diskussion.

– Det fanns inte några tveksamheter till att föreslå kyrkofullmäktige att besluta om att anlägga en neutral begravningsplats, säger Ann-Gerd Jansson.                                                                                                          

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.