• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Här har vårfloden nått sin kulmen

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Falun har nu kulmen på vattennivåerna nåtts i många vattendrag. Men fortfarande finns mycket snö kvar i skogarna, vilket gör att det kommer att ta veckor för vattennivåerna att återgå till de normala. Och kommer det mycket regn kan situationen bli akut.

Boda såg utanför Svärdsjö är en av många platser som påverkats av vårfloden. En bäck rinner rakt genom sågverksområdet och det är inte ovanligt att den svämmar över. Vattnet har gjort att införseln av nytt timmer stoppats tillfälligt, men annars fortgår arbetet som vanligt.

– Ja det är ju asfalt här så det finns ingen risk för underminering direkt, säger verksamhetschef Ingemar Lundin.

På gränsen

Tidigare år har vattennivån varit en halvmeter högre än vad den är nu, men det hoppas han slippa vara med om.

– Det här är på gränsen till vad vi klarar av utan att inskränka på verksamheten, säger han.

Enligt Falu kommun är nu kulmen på vårfloden nådd i området. Men vattennivåerna i de mindre vattendragen kommer att bestå i flera veckor, och skulle det komma mycket regn kan situationen förändras.

– Det kommer att vara väldigt känsligt i flera veckor framöver, vid kraftig nederbörd kan det bli problem, säger Jan-Åke Holmdahl, vattensamordnare på Falu kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.