Först att ta sig den nya sträckan blev Emil Danielsson. Hör vad han tycker om vägen i klippet. Foto: Anders Hansson, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här invigs nya vägen mellan Dala-Järna och Vansbro

Publicerad

Det har tagit två år men nu är den nya vägen mellan Hulån och Vansbro längs E16 klar. På lördagen invigdes sträckan med ett unikt lopp.

Den nya sträckan är en sju kilometer lång mötesfri 2+1-väg som förväntas avlasta trafiken på gamla E16 samt förbättra miljön för närboende. En bro har byggts för att bilisterna ska slippa korsa järnvägen och det finns också en skoterpassage för att nå jakt- och fiskeområden norr om E16. Passagen kan också användas av vilt som vill korsa vägen.

Lördagens motionslopp är unikt i det fallet att det aldrig kommer göras om.

”Vare sig gång- eller cykeltrafik är tillåten på den nya vägen så loppet kommer bara att kunna genomföras en gång”, säger Trafikverkets projektledare, Åsa Bergqvist i ett pressmeddelande.

Först i mål blev Emil Danielsson från Dala-Järna, tävlandes för Spårvägen. Hör hans synpunkter på den nya vägen i klippet ovanför.

Fakta om den nya vägen

Visa

Den nya sträckningen startar i höjd med Hulåns idrottsplats, cirka sju kilometer från Vansbro centrum, och avslutas vid östra infarten till Vansbro. En järnvägskorsning i Hulån har också tagits bort och ersatts av en bro över Västerdalsbanan.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer