Starta klippet för att se stoftvirveln som SVT:s Helen Tronstad beskriver som ”helt otrolig”. Foto: David Olsson/SVT

Här river stoftvirveln upp åkern i Dala-Järna

Publicerad

Tidigare i somras fick David Olsson i Skålbo i Dala-Järna uppleva ett riktigt mäktigt naturfenomen. Han filmade hur en stor stoftvirvel drog fram över åkern där han bor, och enligt SVT:s meteorolog är den ovanligt stor för att vara i Sverige.

Helen Tronstad på SVT Väder förklarar att virvlar som denna är beroende av mycket värme för att kunna skapas.

– Den här ljusa åkern har blivit otroligt varm så att luften har börjat stiga ovanför åkern, och då har det bildats en virvel kring den uppåtstigande luften. Virveln drar då med sig mycket damm och kanske en del av åkerns skörd, säger hon.

Farlig för människor och djur

Meteorologen berättar också att det gäller att ha väldigt stor respekt för väderfenomen som detta.

– Virveln är ju helt otroligt stor, med svenska mått ser den ganska kraftfull ut. Vindhastigheter på kanske 25 meter per sekund, spekulerar hon.

Är virveln farlig för människor om man kommer i närheten?

– Den är absolut farlig, den kan vräka omkull träd med den kraften. Men om den drar iväg bort från åkern kommer den att dö ut väldigt snabbt, virveln är beroende av den varma ytan under den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.