Byn som uppmanar att man ska lifta med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Varför åka en halvtom bil på väg till eller från Siljansnäs, när man skulle kunna plocka upp någon längs vägkanten och åka gemensamt? Det tycker flera Siljansnäsbor är en bra idé och har till och med införskattat reflexvästar och dekaler till sitt nya samåkningsprojekt.

Siljansnäs ligger drygt 1,5 mil nordväst om Leksand och har i dag runt 1.200 boende på orten. Men många av dem åker just till tätorten Leksand av olika anledningar, samtidigt som det är många körkortslösa som tvingas vara kvar i byn då kollektivtrafiken också dras in till viss del på sommaren.

Men då har gruppen Siljansnäsresursen den perfekta lösningen – ett samåkningskollektiv.

– Syftet är är att de nyanlända som bor där tillsammans med de andra byborna ska kunna ta sig in till till exempel Leksand på ett bättre sätt än i dag och komplettera kollektivtrafiken – men också att folk ska lära känna varandra, säger projektledaren Carl Wiking.

Delar ut speciella västar

Den som vill ha skjuts kan enkelt hämta ut en reflexväst hos gruppen. Sen, ska det bara vara att ställa sig intill Leksandsvägen iklädd västen och vänta – och hoppas – på att en trafikant, vars fordon ska ha en speciell dekal på sig, plockar upp en.

I Leksand har gruppen även satt upp en ”samåkningsstolpe”, det vill säga en slags mötesplats, för den som vill åka mot Siljansnäs. Det går också anmäla sig till en viss tid genom sociala medier.

TV: Se ett inslag om samåkningsprojektet

Alla kan använda det

Projektet är sprunget ur både milljöhänsyn, som av rent praktiska skäl. Det är också till för att andra boende i närområdet ska kunna få åka till Siljansnäs på evenemang.

Siljansnäsborna själva verkar också positivt inställda till det.

I Siljansnäs har man startat ”Samåkning Siljansnäs” för att de boende i byn ska lära känna varandra bättre, men också för att andra boende i närområdet ska kunna få åka till Siljansnäs också. Foto: Niko Ago/SVT

– Det här projektet är jättebra, för det här kan alla använda.  Det är enkelt och det funkar bra, säger Eva Libassi och får medhåll av Staffan Lundgren.

– Särskilt gäller det för barn och ungdomar som inte har egna fordon, när Dalatrafik lägger ner busstrafiken på sommaren och helger. Vi vill se till att finns kommunikationer in till framför allt Leksand men också för leksandsbor som vill ta sig ut hit såklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer