• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Tysk Björn Hermansson inspekterar skogen från luften. Foto: Anders Hansson

Helikopter håller koll på avverkad skog

Publicerad

Om du är ute i skogen den här veckan och hör något som surrar så kan det mycket väl vara Skogsstyrelsen som kollar hur det ser ut där det gjorts avverkningar. Att använda helikopter istället för att gå till fots är en ny metod som provas bland annat i Dalarna. Och det går förstås mycket snabbare.

– Det är ju en väldigt effektiv metod som vi provar på nu! säger Tysk Björn Hermansson på Skogsstyrelsen.

Han har suttit en hel förmiddag i helikoptern och inventerat när vi träffas på Dala Airport i Borlänge. Helikoptern startade från Orsa Tallhed på morgonen. Med ombord är också Olle Tranberg från Skogsstyrelsen som även han jobbar med dokumentationen av vad man ser från luften.

En dag i stället för 60

Framför allt går det mycket snabbare att se det man vill från helikoptern än om man åker bil på slingriga skogsvägar och sedan får gå ut på hyggena. Med helikoptern går det på en dag att inventera lika mycket som tidigare tagit 60 dagar i anspråk. Skogsstyrelsen gör visserligen bara det här på försök än så länge, men mycket talar för att det kan bli den huvudsakliga metoden i framtiden.

Flygningarna har pågått sedan april i Skogsstyrelsens region mitt. I försöket ingår länen Gotland, Uppland, Västmanland, Sörmland, Örebro, Värmland och så Dalarna där helikoptern flyger den här veckan. En begränsning finns dock, regniga dagar blir det för dålig sikt genom rutorna för inventeringspersonalen, så när solen skiner får man ta igen den tid som gått förlorad pga regnet.

Ser om skogsbolagen sköter sig

Vad är det då egentligen man tittar på?

– Vi kollar att skogsbolagen sköter sej efter en avverkning, att de marberett och planterat och att det är fullgod återväxt, säger Björn.

–Vi tittar även efter att man tagit hänsyn och inte kört sönder kulturlämningar.

– Dessutom tittar vi efter så kallade kulturstubbar, alltså lite drygt meterhöga stubbar som är sparade för insekter, och då ser vi efter att de blir ordentligt utmärkta så att inte skogsmaskiner riskerar att köra på dem vid senare tillfälle, säger Tysk Björn Hermansson på Skogsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer