Helt ekologiskt och ”hemlagat” i matan

Publicerad

SVÄRDSJÖ Som en av de första skolorna i landet kommer Svärdsjöskolan utanför Falun att från och med i höst servera mat som helt och hållet kommer att lagas av ekologiska råvaror.

-Det är kul att de tänker på vad vi äter, säger Amanda Carlström, elev på skolan. Man vet ju aldrig var den kommer ifrån annars, fortsätter hon.

Istället för att eleverna på skolan bara skulle få färdigproducerad mat som Falu kommun ville, så tog utvecklingen en halt annan bana, mycket tack vare en av dem som jobbar i köket. Lisbeth Olars Haglund var bland annat med och startade det så kallade Matupproret.

-Jag hoppas att vi ska kunna lära barnen att äta god och näringsriktig mat och att de kan ta med sig några av de idéerna hem också, säger en stolt Lisbeth Olars Haglund

Ett prov under två år
Verksamheten ska nu drivas på försök i två år. Sedan ska kommunen utvärdera vad det innebär ekonomiskt och vad det krävs för utrustning i köket för att kunna klara den ekologiska matlagningen.

Inspiratör under den avspark för projektet som genomfördes under torsdagen var kocken Michael Bäckman som vanligtvis jobbar på restaurang i Stockholm. Han brinner för ekologisk matlagning.

-Skolmatsalen måste upphöra att vara en utfordringscentral och istället bli en lärosal, säger proffskocken Michael Bäckman. Vi måste få bort myterna om att barn inte tycker om det och det. Barn äter allt – bara det är gott!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer