Så lyckades hemtjänsten i Forssa halvera sjukfrånvaron

Publicerad

Hemtjänsten i Forssa hade över 22 procents sjukfrånvaro i januari. Idag har de halverat den. En flytt, en genomlysning, och strukturerat arbete för att nå de uppsatta målen. Det har varit receptet för Forssa hemtjänst i Borlänge kommun. 

Arbetsgruppen som har 45-50 anställda och är den största hemtjänstgruppen i Borlänge kommun. De har dragits med stor ohälsa och många långtidssjukskrivningar. Sjukfrånvaron är fortfarande hög. 11,5 procent i maj. Men jämfört med i januari är det ändå en avsevärd förbättring. 

-Det är ju många faktorer som gjort att vi lyckats. Ingen enskild faktor. En del är att vi flyttat till ny lokal. Nu har vi mycket större lokaler med möjlighet till möten, ordentliga omklädningsrum och så vidare. Det har vi sett att det påverkat personalen mycket. Folk tycker att det är trevligt att gå till jobbet, förklarar Pål Malmberg, vikarierande enhetschef Forssa hemtjänst. 

I klippet berättar Pål om fler saker som bidragit till friskare och gladare medarbetare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer