Foto: SVT

Hemvärnet söker frivilliga

Uppdaterad
Publicerad

Just ny pågår en stor rekryteringskampanj där Hemvärnet i Gävleborg lockar nya frivilliga. Närmare 5000 personer har kontaktats och nästan 500 av dem vill komma på informationsträffar.

Utanför Högskolan i Gävle står en ovanlig skylt i dessa sammanhang, ”Militärövning pågår” säger skylten men riktigt så är det inte, istället är det Hemvärnet som markerar på detta sätt att de har en rekryteringskampanj.

Syftet är att locka nya personer som är beredda att rycka in som frivilliga soldater, eller tjänstgöra på andra icke militära specialistbefattningar inom Hemvärnet.

– Vi behöver omkring 80 personer per år för att ha ett bra inflöde, säger Niclas Nygren, rekryteringsansvarig inom Hemvärnet Gävleborg.

Försvaret har förändrats

I den här kampanjen har man kontaktat personligen upp emot 5000 personer i länet som gjort värnplikten, eller genomgått militär utbildning, GMU. Nästan 500 av dem tackade Ja till att komma på någon av de fyra informationsträffar som nu hålls i länet den här veckan och nästa.

– Vi vill ge dem en möjlighet att veta så mycket som möjligt vad en tjänstgöring i hemvärnet innebär idag. Försvarsmakten har förändrats mycket sedan de här som vi nu kontaktat gjorde sin värnplikt då, berättar Niclas Nygren.

Trimmad moppe inget hinder

Grundkravet är att man ska vara 18 år och svensk medborgare, och ostraffad, men små försyndelser i unga år är inget som behöver hota den framtida hemvärnskarriären försäkrar Nicklas Nygren som är rekryteringsansvarig:

– Har man åkt dit för en trimmad moppe när man var 15 år och är nu 35 år så är det nog inget som ställer till problem, säger Niclas Nygren.

En av de cirka etthundra personer som sökte sig till Högskolans aula den här informationskvällen var Daniel Bergman från dalarna men som bor i Gävle.

– Jag har egentligen inga förväntningar och är intresserad av att ställa upp och hjälpa till. Så får man se vilka förväntningar de har på mig, säger Daniel Bergman.

GMU genomförs i länet

Det finns idag cirka 500 soldater och andra frivilliga i den 18:e bataljonen, som hemvärnsbataljonen heter i regionen som omfattar kommunerna i Gävleborg och norra Uppland.

Har man ingen militär utbildning så erbjuds nästa år den så kallade GMU:n grundläggande militär utbildning, här i länet nästa år.

En orolig omvärld

Bakom satsningen finns en ökad insikt om de oroligheter som finns i vår omvärld, och att den fred vi haft i över 200 år inte kan tas för självklar.  Men att det finns ett förnyat och utökat uppdrag för hemvärnet förnekar Niclas Nygren.

– Det är inga uppgifter vi fått, vi har inte fått ytterligare uppdrag att egnomföra kampanjen, men vi vill vara rustade för alla eventualiteter, enligt Niclas Nygren.

Men vad är det då som lockar Daniel Bergman:

– Det är så mycket mer än att bara kriga idag om man går med i Hemvärnet, ja det som lockar är att man får ställa upp där det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.