Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT

Se vävarna som pryder skyskrapor i New York

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigs en utställning i Gagnef med textilkonstnären Helena Hernmarcks verk.

Ottilia Adelborg-museet i Gagnef har fått ett nytt utseende. En jätteaffisch föreställande Helena Hernmarcks väv ”Seven tulips” täcker delar av fasaden och kommer att göra så i sommar när utställningen visas. Helena Hernmarck är internationellt uppmärksammad för sina stora bildvävnader, alla gjorda på Alice Lunds väveri i Borlänge.

– Helena besökte museet för ett par år sen och då upptäckte vi att hon hade släktband med Ottilia Adelborg. Och sedan dess har vi försökt få hit henne för en utställning, säger Lena Nordesjö vid Ottilia Adelborgmuseet.

Garn från trakten

På lördag är det vernissage och då är också företrädare för Wålstedts i Dala-Floda med, det företag som i mer än 40 år framställt garnet till Helena Hernmarks vävar.

– Jag är fjärde generationen Wålstedt och för mig är det första gången jag arbetar med Helena, jag är så imponerad av hennes arbeten, säger Sonia Bush från Wålsteds textilverkstad.

TV: Så går det till att göra jättevävarna – ”Vi repar aldrig upp” – se tv-inslaget här

Väver till skyskrapor

Det är Alice Lunds väveri i Borlänge som tillverkar monumental-vävarna. Just nu arbetar man med en tre gånger fyra meter stor matta till Rättviks kyrka och i en annan vävstol görs en lika stor bildväv till en nybyggd skyskrapa på Manhattan i New York.

– Det är ett nytt bygge vid Hudsonfloden där man beställt fyra stycken större vävar som ska hänga i lobbyn och bytas efter årstiderna, berättar Helena Hernmarck som sen ett halvsekel tillbaka bor i USA.

Utställningen i Gagnef pågår hela sommaren och har fått namnet ”en särskild klang i färgen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.