Foto: SVT

Himlaspelet blir dockteater – igen

Uppdaterad
Publicerad

I sommar blir det ytterligare en uppsättning av Himlaspelet – då i form av marionett-teater, alltså dockteater.

Redan 1958 satte Michael Meschke upp Himlaspelet som marionetteater i Stockholm. För något år sedan träffade han Kersti Jobs Björklöf, tidigare kulturchef i Leksand och då föddes idén om en nyuppsättning och nu 60 år senare är det dags.

Ett bra komplement

Marionettföreställningen spelas under ”vanliga” Himlaspelets ”vingar”. Charlotte Lautmann, som är ordförande i föreningen Himlaspelet, ser dockföreställningen som ett bra komplement.

Marionettuppsättningen finansieras av bland andra Allmänna arvsfonden och Landstinget och i konceptet ingår också att informera i skolorna.

Ett kulturarv

Projektledaren Peter Cottino och Charlotte Lautmann som är ordförande i föreningen Himlaspelet Foto: SVT

– Eleverna får lära sig om det kulturarv som Rune Lindströms Himlaspelet är och de har också jobbat med texten och diskuterat de frågeställningar och värderingar som finns i spelet, säger Charlotte Lautmann.

Projektledaren Peter Cottino berättar att en målsättning med marionettppsättningen också är att den ska leda till att Dalarna så småningom får en fast marionetteater.

Har lärt sig spelteknik

Michael Meschke är övertygad om att det kommer att lyckas. Han säger att de från trakten som är med och jobbar med föreställningen är väldigt entusiastiska och att de visat att de förstår dockspel.

De har gått kurs hos Elisabeth Beijer Meschke och tillverkat dockorna och även lärt sig en del spelteknik.

Michael Meschke Foto: SVT

– Det finns en kunskapsbank nu i Dalarna om dockteater som inte finns någon annanstans, säger Michael Meschke.

Himlaspelet

Himlaspelet är det första av Rune Lindströms bygdespel. Mats Erssons fästmö, Marit, blir utpekad som häxa och bränd på bål. Mats bestämmer sig då för att vandra upp till Himlen och ställa Gud till svars. Himlaspelet – ett spel om en väg som till himla bär- hade premiär 1941. Det spelades i många år i Sammilsdalsgropen i Leksand, numera spelas det i Sveasalen. Marionett-versionen som har premiär i juli – ska sättas upp i gamla tingshuset i Leksand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.