Foto: Bo Ljungberg

Hjälpambulanserna framme i turkiska Kurdistan

Uppdaterad
Publicerad

De tre räddningsfordonen från Söderhamn har kommit fram till slutmålet Nusaybin i turkiska Kurdistan.

En brandbil och två ambulanser skänks för att hedra den pojke, med rötter i Kurdistan, som drunknade i Söderhamn förra sommaren.

I teamet som åkt ner finns bland annat ambulanssjukvårdare och brandmän från Hälsingland som nu ska hålla utbildning för räddningspersonal i Nusaybin innan de åker hem till Sverige.

Delegationen har dock haft en orolig färd från Söderhamn till Turkiet, då Utrikesdepartementet avrått alla från att åka i området.

I fredags hade dock delegationen kommit fram till den turkiska huvudstaden Ankara. Tullen gick igenom fordonen och svenskarna förde samtal med svenska Utrikesdepartementet och en militärattaché som hjälpte dem på plats.

Förra veckan dödades fem civila i en attack från Syrien vilket trappade upp stämningen, men trots oroligheterna fortsätta teamet sin resa.

– Vi har sagt att vi åker de stora vägarna eftersom de patrulleras av polis och militär hela tiden, sa ambulanssjukvårdaren Börje Ljung till SVT Gävledala då.

Nu är dock den långa resan över och räddningsfordonen kan lämnas över till befolkningen i Nusaybin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.