Hjortlusflugan: Hårlösa älgar även i Dalarna

Publicerad

Antalet hårlösa älgar ökar och finns nu också i Dalarna. Den senaste veckan har två älgar med stora kala fläckar i pälsen, observerats i Tyngsjötrakten.

I västra Värmland har älgflugan eller hjortlusflugan som den egentligen heter, fått ordentligt fäste sen flera år tillbaka. När flugan hittat ett lämpligt djur släpper den sina vingar och blir kvar, biter sig igenom skinnet och suger näring från värddjuret.

Om det är klådan eller infektioner som gör att älgarna tappar pälsen vet forskarna inte än, men man vet att fenomenet sprider sig norrut.

-Förra helgen observerades två hårlösa älgar i trakterna av Tyngsjö på värmlandsgränsen, säger Lars-Olov Kristiansson som är ordförande i Dalarnas Jägarförbund.

I tisdags sövdes tre hårlösa älgar i Värmland från helikopter och försågs med halsband med radiosändare. Älgarna ska följas under det närmaste året för att man ska se vilka effekter hårlösheten får, i första hand om dom överlever, men också om älgarna får nån ny sommarpäls.

-Jag är bekymrad för älgstammen, säger Kristiansson. En frisk älgko föder många kalvar, det gör inte en som inte mår bra och det leder på sikt till att stammen minskar. Älgflugan i kombination med ökad vargförekomst i vissa områden, kan innebära att vi tvingas minska avskjutningen rejält.

För skinnhandeln får älgflugan också konsekvenser. Flugans bett syns i skinnet och ser ut som smutsfläckar, eller på mörkt skinn som små kratrar, defekter som gör att älgskinnen i princip blir värdelösa.

Inom skinnbranschen köper man därför inte längre älgskinn från jaktlag söder om Dalälven, men den här gränsen flyttas hela tiden norrut.

-Det är klimatförändringen med allt kortare och mildare vintrar, som gör att älgflugan klarar att överleva i älgarnas päls och sen kan angripa den fram till älgjakten, säger Patrik Eriksson som är skinnhandlare i Malung.

– Det är god efterfrågan på älgskinn och då är det frustrerande att det inte går att få fram tillräckligt många hudar som håller god kvalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer