Foto: SVT / arkiv

Högg med kniv mot däck på polisbil – åtalas för blåljussabotage

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-års åldern sitter åtalad för över ett dussin brott. Ett av dem är sabotage mot blåljuspersonal då han ska ha huggit med kniv och skadat däck på en polisbil. Döms han för brottet kan han få upp till fyra års fängelse.

Det var i början på september mannen ska ha angripit en polisbil med kniv i ett bostadsområde Falun. Han står även åtalad för bland annat narkotikabrott, rattfylleri och brott mot knivlagen. 

Sedan årsskiftet har tio personer dömts för brottet.

Sabotage mot blåljusfordon

Angrepp mot polis, räddningstjänst och ambulanspersonal medan de utför livsavgörande arbetsuppgifter anses numera som ett allvarligt brott. Straffet för grovt sabotage mot blåljuspersonal kan ge livstids fängelse.

– Det var väl för att det fanns ett problem för ambulans och räddningstjänst. De vågade inte åka till vissa platser utan polis, säger chefsåklagare Patrik Säflund. 

Straffskala

Döms man för sabotage mot blåljuspersonal är straffskalan fängelse i lägst två veckor och högst fyra år.

Döms man för grovt sabotage mot blåljuspersonal är straffskalan fängelse i lägst två år och högst 18 år eller livstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.