Högskolan Dalarna kan läggas ned i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan Dalarna kan komma att flytta all sin verksamhet i Borlänge till Falun. På torsdag ska styrelsen ta ställning till förslaget om samlokalisering.

Frågan har på senare tid diskuterats i både Falun och Borlänge. I ett pressmeddelande säger skolans rektor Marita Hilliges så här:

– Ett viktigt argument som framförts är att Högskolan är för liten för att långsiktigt kunna bedriva attraktiva utbildningar på två orter. Både jag och Högskolans ledningsråd är av den uppfattning att Högskolan på flera sätt skulle stärkas inför framtiden av att komma samman och att det är rimligt och klokt att grundligt utreda det

Högskolan Dalarna

Ska utredas

Det är rektorn Marita Hilliges som kommer att presentera förslaget om en utredning för styrelsen.

– Genom att samla högskolans verksamhet i Falun vill vi skapa bättre förutsättningar för forskning och studier av hög kvalitet, säger Marita Hilliges.

Utredningen pågår ett år och ska ta reda på förutsättningarna och konsekvenserna av en samlokalisering i Falun. Resultatet presenteras sedan för styrelsen i november 2016.

Kommunalrådet kritiskt

Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) upprörs över förslaget.

– Jättetråkigt för Borlänge. Här har vi byggt upp ett samarbete mellan näringsliv och högskolan. Och drar man undan högskolan från Borlänge så förlorar vi det arbetet, säger Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge.

Ett liknade förslag var uppe 2008.

– Jag trodde att vi hade lagt detta bakom oss, säger Bohman.

Rektorn Marita Hilliges förstår att förslaget kan möta kritik.

– Jag har stor förståelse för att den här förändringen kan väcka både frågor och oro. Både jag och högskolans ledningsråd gör bedömningen att högskolan skulle stärkas inför framtiden av att komma samman och studentkåren har uttalat sitt stöd. I längden kommer hela regionen att gynnas av den här förändringen, säger Maria Hilliges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet