Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Tegmark, utvecklingsledare på lärarutbildningsområdet, om hur högskolan jobbar med att lösa problemet. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Högskolan Dalarna tar kritiken på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken från Universitetskanslersämbetet kommer inte som någon överraskning på Högskolan Dalarna. Men man är helt övertygad om att kraven kommer att uppfyllas.

Kritiken från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) grundar sig mycket i kompetensen hos personalen.

– Vissa saker var väntade, vi har ju vetat om och jobbat med detta ett bra tag nu, säger Mats Tegmark, utvecklingsledare lärarutbildningsområdet på Högskolan Dalarna.

Men det är inte lätt. Om man tar förskollärarutbildningen ska man helst ha personal som är utbildade förskollärare med erfarenhet från att ha jobbat inom yrket och därtill har en forskarutbildning.

– De här personerna finns det ju inte så gott om och landets lärarsäten får övertrumfa varandra om dem, säger Mats Tegmark.

Stor konkurrens

Samma sak gäller inom svenska och matematik men där slåss man också mot grundskolorna och gymnasier som också vill ha dessa personer som lärare.

Man har dessutom startat en forskarutbildning men där dröjer det 3-5 år innan man kan se resultat. Samtidigt har man erfarenhet av detta på högskolan. För 10 år sedan var sjuksköterskeutbildningen med om samma sak, då sattes extra resurser in för att lösa det.

– Det är samma sak nu, nu satsar vi stort på detta och är helt övertygade om att det kommer att gå bra,säger Mats Tegmark.

I värsta fall kan högskolan bli av med tillståndet att ge examen. Det drabbar dock inte befintliga studenter utan innebär att inga nya studenter kommer att antas men befintliga får gå klart.

Starta klippet ovan för att höra Mats Tegmark, utvecklingsledare på lärarutbildningsområdet berätta om hur högskolan jobbar med problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer