Långa passköer är att vänta hos Borlängepolisens passexpedition. Foto: SVT Arkiv

Högt tryck på passansökningar i Dalarna i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder det högt tryck i de receptioner i Dalarna där man kan ansöka om pass under sommaren, informerar polisen i Dalarna. Och det är framförallt i Borlänge som det finns risk för långa väntetider vid en ansökan.

Under sommaren går det att ansöka om pass i polisens reception i Borlänge och i Mora. För att göra hanteringen av passansökningar så smidig som möjligt, så ger polisen följande tips:

– Om du har ett år kvar på giltighetstiden eller längre på ditt befintliga pass och du ska resa i sommar, behöver du i de flesta fall inte ansöka om ett nytt pass nu. Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, men de flesta länder har inga sådana krav. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat.

– Även om väntetiderna för passansökan kan vara långa, går det i regel ganska snabbt att få sitt pass när väl ansökan är inlämnad. I regel tar det högst fem arbetsdagar.

LÄS MER: Så håller din polisstation öppet i sommar

LÄS MER: Polisstationer stängs – kan inte anställa vikarier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.