Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tore Wetterstrand från Alingsås åker på träningsläger till Orsa. Han gläds över över att få förträning såhär års. Hör mer i klippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor efterfrågan på tidiga skidspår i Dalarna: ”Ett enormt tryck”

Publicerad

På flera håll i Dalarna finns redan skidspår för den som vill träna innan säsongen kommit igång med full kraft. Och hos dem som redan kommit igång märks ett stort tryck från hela landet med skidklubbar och entusiaster som är beredda att resa för att känna på snön.

I Dalarna har det varit kallt under slutet av november, vilket de som jobbar med skidspåren är glada för.

– Jag har varit med länge och det är en annorlunda säsong när det är så stabilt vinterväder så tidigt som i november, säger Jonas Boström som är anläggningschef på Lugnet i Falun.

Folk från olika delar av landet

På de anläggningar där man redan nu kan erbjuda spår handlar det om några kilometer till en början. De slingor som öppnat lockar folk från hela landet.

– Den tidiga snön är eftertraktad, vi har folk från olika delar av landet som söker sig hit. Helgerna framöver ser vi ett högt tryck. Det är fortsatt många klubbar med träningsläger som kommer. Det är väldigt kul, det blir ett helt annat liv runtomkring, säger Isak Nordin på längdcentrum i Orsa Grönklitt där man lagt ut snö senare i år än föregående år, men istället kunnat behålla den när kylan kommit.

Många tränar för vinterns lopp

Vid Dalahästens skidcenter i Avesta har man sedan den gångna helgen kunnat erbjuda en kilometer skidspår, men där kan man öppna ytterligare någon kilometer under den här helgen.

– Vi är väldigt tidiga jämfört med förra säsongen. Då kämpade vi med snön ända in i januari, säger Wolfgang Streith som är en av de ansvariga där.

Han berättar också att man ser många som åker till Avesta från Mälardalen för att träna.

– Vi är en av få som kan erbjuda spår såhär långt söderut. Mälardalen är ett bra upptagningsområde för oss där många kommer för att träna inför Vasaloppet till exempel.

Pandemieffekt – fler vill vara utomhus

Längre norrut i länet har spåren kunnat öppna lika tidigt som föregående år, men där ser man ändå ett högt tryck, eftersom pandemin har skapat ett större intresse för friluftslivet.

– Det var en bra vinter söderöver förra året och har man väl fått upp intresset så vill man åka mer. Det tillsammans med allt med hemester och att man ska vara ute och röra på sig ger ett tryck av sällan skådat slag, säger Tommy Halfvarsson på Idre Fjäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tore Wetterstrand från Alingsås åker på träningsläger till Orsa. Han gläds över över att få förträning såhär års. Hör mer i klippet. Foto: SVT
Tore Wetterstrand från Alingsås åker på träningsläger till Orsa. Han gläds över över att få förträning såhär års. Hör mer i klippet. Foto: SVT