Arkivbild. Foto: Jørn Bærheim / TT

Höjd brandrisk i vissa delar av länet: ”Hoppas på väderförändring”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder extremt stor brandrisk i vissa delar av länet. Det är extremt torrt i sydöstra länet och räddningstjänsten vädjar till allmänheten att iaktta stor försiktighet vid eldning, då det råder eldningsförbud i hela länet.

På brandriskskalan ligger vissa kommuner i Dalarna på den högsta nivån, 5E. Detta på grund av att det har varit torrt länge i skog och och mark. Om något skulle fatta eld där brandrisknivån är som högst sprider sig elden snabbt och blir lättare kraftig.

– Torkan och hettan har gjort att det har blivit torrare inte bara på ytan utan också djupare, vilket gör att det blir lättare för en brand att starta. Nu hoppas vi på en väderförändring, säger Johan Szymanski, räddningschef för brandkåren norra Dalarna.

De kommuner som innefattas av den högsta brandrisknivån är Falun, Rättvik, Leksand, Gagnef, Ludvika, Borlänge, Säter, Smedjebacken, Avesta och Hedemora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.