Hon är en ovanlig företagare

Publicerad

Kvinnor födda utanför Europa är kraftigt underrepresenterade när det gäller att starta eget företag, men Zahra Asgari går emot strömmen.

I Gävle har Zahra Asgari från Iran startat sitt företag inom vård och omsorg och på mindre än två år har hon anställt 13 personer.

– Jag hade faktiskt inte tänkt att bli företagare, men jag jagade mycket jobb för att komma upp i ett heltidsjobb men det var svårt. Då började jag tänka att jag kanske ska starta ett eget hemtjänstföretag, säger hon.

Zahra Asgari fick sin idé till företaget när Gävle kommun för några år sedan införde LOV, Lagen om valfrihetssystem. En lag som öppnade dörren för privata företag att jämsides med kommunen erbjuda hemtjänst. 

Hon är uppvuxen i Iran men har bott nästan hela sitt vuxna liv i Sverige. När Zahra Asgari väl bestämt sig att bli egen företagare så bad hon om hjälp från flera olika myndigheter.

– Med tanke på min bakgrund då jag kommer från ett annat land, så hade jag ingen aning om hur man blir företagare i Sverige, jag kände inte till lagstiftningen, hur skulle jag finansiera det, det var väldigt många frågor som jag hade.

Men Zahra Asgari är en ganska ovanlig företagare. För enligt tillväxtverkets statistik från 2011 så är det en mycket liten andel kvinnor födda utanför Europa som blir småföretgare i Sverige, och ännu ovanligare är det i Gävleborgs län. Hon tror att det är bristande språkkunskaper som är det största och vanligaste hindret att inte fler kvinnor med utländsk bakgrund blir företagare.

– Första steget är att lära sig språket, sedan måste man våga att satsa, säger hon.

Och hon siktar högt, hon berättar att hennes dröm är nu att öppna ett äldreboende för personer med olika kulturell bakgrund, där flera språk talas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer