Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hon blir ny landshövding i Dalarna

Publicerad

Regeringen har på torsdagen utsett Ylva Thörn till ny landshövding i Dalarna. Hennes förordnande gäller från och med den 1 september 2015 till och med den 31 juli 2019.  Nuvarande landshövdingen Maria Norrfalk slutar den 31 augusti 2015.

–  Det är med stor glädje jag idag kan meddela att regeringen har utsett Ylva Thörn till landshövding i Dalarna. Ylva har ett tydligt ledarskap och har under sin tidigare roll som förbundsordförande för Kommunal visat på värdefulla egenskaper och dessa kommer att vara betydelsefulla för länsstyrelsens framtida arbete. Dalarna står i likhet med andra delar av Sverige för betydande utmaningar och därför blev jag glad över att Ylva Thörn tackade ja till att leda arbetet på Länsstyrelsen i Dalarna, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Bakgrund som undersköterska

Ylva Thörn är född 1954 och har växt upp i Åtvidaberg. Hon är närmast känd för att under åren 1996-2010 varit förbundsordförande för Svenska Kommunalarbetareförbundet. Hon har tidigare jobbat som undersköterska och haft flera förtroendeuppdrag, bland anant som ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd och ledamot i Riksbyggens styrelse.  

– Jag blev väldigt glad över att få frågan och behövde inte någon lång betänketid för att tacka ja. Jag känner ödmjukhet inför uppdraget och är taggad att ta mig an uppgiften. För mig är Dalarna ett kärt län som jag ser fram emot att ha som mitt arbetsfält, säger Ylva Thörn .

Norrfalk välkomnar

Nuvarande landshövding Maria Norrfalk välkomnar utnämningen av ny landshövding

– Eftersom mitt förordnande löper ut den sista augusti är det bra att regeringen redan nu utsett min efterträdare. Det gör övergången så mycket smidigare. När Ylva Thörn kommer i september ser jag fram emot att ge henne en bra introduktion till uppdraget som landshövding och likaså till länet och våra viktiga framtidsfrågor, säger Maria Norrfalk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer