Hon ska försvara demokratin i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Få kommuner i Sverige har inrättat heltidstjänster för att arbeta mot våldsbenägna extremister. Ludvika är den minsta kommunen i landet som har en sådan tjänst och orsaken till det är Nordiska Motståndsrörelsens koncentrering till kommunen.

I en vanlig korridor i ett vanligt kommunhus sitter Anette Andersson och jobbar med ett mycket ovanligt heltidsjobb. Det står bara samordnare på skylten men den kompletta titeln är ”samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremister”. Tjänsten har bara funnits i drygt ett år.

Försvara den demokratiska ordningen

Heltidstjänster av den här typen finns till exempel bara i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Borås än så länge. Och så i två Dalakommuner, Borlänge och Ludvika. Den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tar upp det mesta av Anette Anderssons arbetstid. Hon ska i första hjälpa kommunens anställda att kunna göra sitt jobb utan att känna sig påverkade eller styrda av någon våldsbenägen grupp vilken det än kan tänkas vara. Ytterst handlar det alltså om att försvara den demokratiska ordningen.

Hot och hatiska meddelanden

Är demokratin i Ludvika hotad?

– Ja, det skulle jag vilja säga att den är, säger Anette Andersson.

Hon vill inte gå in särskilt detaljerat på hur hon jobbar, men redan från början har det funnits synpunkter utifrån på det jobb hon gör. Hon får nästan ständigt mail och meddelanden på sociala medier som är hotfulla och hatiska, och det är extrema grupperingar eller individer på båda ytterkanterna som ligger bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.